Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

Det finns inga gratisluncher

15.10.2013 12:06 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Livet som lobbyist är hårt. Därför kommer det hela tiden ut nya böcker om EU-lobbying. Den senaste jag fått syn på handlar om de vardagliga fallgropar och utmaningar som finns i arbetet som EU-lobbyist. Men det spelar ingen roll hur många handböcker i EU-lobbying man läser om man inte har de rätta kontakterna. När jag var ny i branchen ville jag imponera på chefen med mitt kontaktnätverk. Jag berättade för honom att jag skulle äta lunch med en viktig EU-kommissionärs politiska medarbetare.

”Så bra”, tyckte chefen, ”då kan du fråga om det här och det här och det här….”, sa han och gav mig en lång lista på frågor som han ville jag skulle ta reda på.

”Njaa, personen i fråga är väldigt diskret och lär nog inte avslöja något”, försökte jag säga.

Chefen tyckte att jag skulle bjuda på lunchen och beställa en flaska vin så skulle hon säkert prata. Jag gjorde som chefen önskade, men min kontakt påstod att hon inte visste så mycket. Jag hällde upp mera vin, frågade igen, men det enda som hände var att jag själv pratade på alldeles för mycket. Några timmar senare kom jag tillbaka till kontoret, halvfull utan att ha fått något intressant alls ur min viktiga kontakt.

Det var då det. Det tar tid att bygga upp ett kontaktnätverk och det finns inga handböcker i hur man gör det. En gratis lunch och en flaska vin är definitivt inte svaret, även om många tror det.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.