Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

EU-visioner eller EU-visor

09.05.2014 10:53 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Det händer mycket europeiskt nu. I dag är det Europadagen. I morgon är det Melodifestivalen. Snart ska vi välja nya medlemmar till EU-parlamentet och därtill få en ny ordförande för EU-kommissionen. Det är viktiga saker, men det är melodifestivalen som får störst uppmärksamhet.

Den 10 maj kommer Europas främsta TV-stationer att sända Melodifestivalen. Den årliga tävlingen arrangeras av European Broadcasting Union, EBU, som är en paraplyorganisation för de nationella offentliga programföretagen i Europa.  EBU ordnar också en direktsänd politisk debatt mellan kandidaterna till ordförandeposten för EU-kommissionen den 15 maj.  Denna debatt, som är betydligt viktigare än vem som får mest poäng i sång, kommer i de flesta länder INTE att visas på de främsta TV-stationerna, utan istället på obetydliga specialkanaler eller nyhetsnätverk, med få tittare. Vissa länder verkar inte ens vilja sända debatten, vilket jag tror är fallet i Finland om jag inte är fel informerad.

Vad ger det för signaler till medborgarna? Det borde ju rimligen vara tvärtom att viktiga politiska debatter om EU:s framtid sänds på de största kanalerna. Kommissionen har stor makt och påverkan på vårt dagliga liv.  Vem som har kommissionsordförandeposten påverkar oss betydligt mera än vem som vinner en sångtävling.

Det är klart, melodifestivalen kan engagera en hel familj, oavsett ålder och därför är det enkelt att bänka sig i soffan, göra det till en familjeangelägenhet där alla kan ha en åsikt. Det är inte lika givande att se på en politisk debatt med småbarn. Jag föredrar ändå europeiska framtidsvisioner framom europeiska visor, men får nog antagligen sitta ensam i soffan under debatten. Möjligen har jag en sovande man bredvid mig.

Men heja Finland iallafall.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.