Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

Franska kvinnor blir inte feta

22.01.2014 14:16 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Det finns två tider på året när man ser fler motionärer längs vägarna än vanligt. I januari (nyårslöfte) och på våren (bikinfunderingar).  Vill man  jogga ensam i parken, eller med så lite folk som möjligt, brukar februari och mars samt från september till slutet av året vara bra månader. Såvida man inte är en fransk kvinna förstås, för då blir man inte fet och följaktligen behöver man inte motionera.

För några år sen utkom en bok som heter just ”Franska kvinnor blir inte feta”. Författaren hävdar att franska kvinnor inte bantar, men ändå håller sig smala, för att de väljer kvalitet framför kvantitet och äter med sina sinnen.

Jag tycker inte att detta riktigt stämmer. Franska kvinnor bantar ju ständigt! Det har aldrig hänt mig att jag tackat nej till en tårtbit. På de jobb som jag har haft i Bryssel åt vi alltid tårtor när någon fyllde år. Det skulle aldrig ha fallit mig in att tacka nej, för det vore ju lite ohövligt. Men fransyskorna åt sällan någonting. För att de just hade ätit en stor lunch, för att de hade varit på middag kvällen innan, för att de skulle på fest på kvällen. Orsakerna var många, men antagligen åt de inte mycket på dessa luncher, middagar och fester heller. Kallas inte det för bantning? Eller, vad exakt är bantning? När bantar man och när ”tänker man på formen”? Det senare låter ju onekligen trevligare, men går väl ut på samma sak.

Hursomhelst, det är inget nytt att vi blir fetare, trots våra ansträngningar i januari och på våren, och att detta är ett folkhälsoproblem.

De flesta stora riskfaktorerna till förtidig död (bland annat blodtryck, kolesterol, fysisk inaktivitet och alkoholmissbruk) är relaterade till hur vi äter, dricker och rör på oss. EU-kommissionen har tagit många bra initiativ på detta område, bland annat när det gäller information på livsmedelsförpackningar.

Men vad hjälper det när varje affär man går in i lyser med erbjudanden om  ”köp tre, betala för två”, nästan allting är ”family-size pack” och godis, muffins, kakor med mera är billigare än frukt. Inte konstigt att vi blir allt fetare.

Kanske EU helt enkelt borde skicka en kopia av boken ”Franska kvinnor blir inte feta” till varje europeiskt hushåll. Jag kan iallafall rekommendera den.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • Isa says:

    En fysioterapeut i Bryssel sa till mig att jag inte behövde träna, eftersom jag redan hade en ”ventre plat”. Det var inte många muskler den magen bestod av, och jag behövde verkligen få bättre kondition. Men det är klart. Bara man har en platt mage, så.

    • annikaeaton says:

      He-he! Utseendet är viktigare än hälsa i Belgien. Min läkare höll inte så noga reda på mina blodvärden när jag var gravid, men var däremot mycket noga med att jag använde anti-stretch mark cream…