Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

Dåliga politiker väljs av goda människor

23.05.2014 14:26 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Tänk dig en situation där du har stått och kokat mat hela dagen. Du har ansträngt dig och gjort en fantastiskt god och hälsosam måltid som du vet är bra för dig själv och hela familjen. Men det blir inte riktigt som du tänkt dig. Barnen vägrar äta för att maten inte faller dem i smaken och den har kallnat för länge sedan när din partner äntligen kommer hem. Dina ansträngningar börjar förmodligen kännas ganska meningslösa. Otacksamt skulle man kunna kalla det.

Men detta är bara småsaker. Tänk så meningslöst det skulle kännas för de som kämpade ihärdigt för att vi skulle få allmän och lika rösträtt i Finland. Tänk vad hemskt om dessa kämpar visste hur många som struntar i att rösta idag. Otacksamt skulle man kunna kalla det också. Jag misstänker dessutom att många av de som struntar i att rösta skulle klaga om de verkligen inte fick rösta.  Detta är skäl nog att gå och rösta i EU-valet.

Dagens stora fråga är hur EU-parlamentet kommer att se ut efter valet. Många är rädda för att de extrema partierna kommer att få mera utrymme. Själv tror jag att de håller på att gräva sina egna gravar, eftersom det  allt mer kommer fram vilka oseriösa typer de är. Här några exempel på händelser och uttalanden tidigare i veckan:

En fransk extremhögerpolitiker menar att en ebolaepidemi skulle lösa landets problem med invandring och världens befolkningsexplosion.

En brittisk dito förklarar sin syn på kvinnor genom att säga “kanske är det för att jag har gjort så många kvinnor gravida under årens lopp som jag har en annan uppfattning”.

En holländsk extremhögerman klippte sönder EU-flaggan framför EU-parlamentet.

Det som de extrema partierna har gemensamt är att de är duktiga på att kritisera, men dåliga på att ta fram nya hållbara lösningar. Visst kan man få tycka vad man vill om dagens politik och ekonomiska styrning, men ingenting blir bättre av att inte rösta, för dåliga politiker väljs av goda människor som inte röstar. Det finns många kandidater som är villiga att jobba hårt i EU-parlamentet för ett bättre EU. Dit hör definitivt inte xenofob-partierna.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.