Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

Huvudvärken dagen efter

26.05.2014 12:40 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Det stora samtalsämnet är Frankrike. Jag får uppfattningen att utanför Frankrike är man väldigt förvånad över att det gick som det gick i valet, medan den franska befolkningen inte är särskilt förvånad. Några fransmän jag pratade med innan valet beskrev Marine le Pen som en skrämmande kvinna; hon är ruskigt smart och slingrande i sitt budskap.

Hennes far, Jean-Marie Le Pen,  som grundade Front National, var och är öppet rasistisk och anti-semitisk, så till den grad att högerpartiet UKIP i Strobritannien meddelat att de aldrig tänker samarbeta med dem. Front National hävar att de inte längre är rasistiska, att de har ändrats. Vad de har gjort rent konkret för att ändras vet antagligen ingen (de sitter inte i regeringen), men helt klart har de ändrat sitt budskap och helt klart har de lyckats med det.

De tre största grupperna i Europaparlamentet har alla förlorat platser, men de kommer att behålla sin dominerande ställning. Frågan är vad som händer på den yttersta högerkanten.  Det finns nu en rigid och fragmenterad extremhöger, men exakt vilka partier som kommer att samarbeta med vilka är inte givet. Det kan ta veckor ännu innan det blir klart var nykomlingarna ska sitta och huruvida anti-EU partierna bildar en sammanhållen politisk grupp eller inte. (För att bilda en grupp i Europaparlamentet krävs 25 parlamentariker från 7 olika länder. De politiska grupperna får bland annat finansiellt stöd och ökad talartid, vilket innebär större inflytande än att sitta bland de grupplösa.)

Det mest intressanta nu är ändå inte vad som händer i Europaparlamentet utan vad som händer i medlemsstaterna. Valresultatet visar att det finns ett ökande krav på förändring, som politiker oberoende av bakgrund kommer att behöva ta ställning till.  Till stor del kommer utvecklingen framöver att bero på Angela Merkels reaktion och agerande. Hon är helt klart den dominerande politiska ledaren i EU och en del analytiker menar att framtida EU-reformer är helt beroende av om hon beslutar sig för att ta till sig kravet på förändring eller inte.

Vi har spännande år framför oss!

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.