Brysselgripen

Annika flänger och hänger i EU:s huvudstad
Header

Religiösa konspirationer och traditioner

12.11.2013 14:41 | Skriven av annikaeaton i Okategoriserade

Bryssel är fullt av evenemang, konferenser, mötesplatser, after work drinkar och fester av alla sorter. Nämn vad som helst och det finns här. Mitt senaste sociala event bestod av en fyrverkerikväll som ordnades av brittiska scouter i Bryssel. Har man en brittisk man och en dotter som går i brittiska skolan får man så lov att delta i diverse märkliga aktiviteter ibland.

Den 5 november (eller närmaste lördag) firas med brasor och fyrverkeri för att några katolska konspiratörer någon gång i början på 1600-talet fick för sig att spränga det brittiska parlamentet. De ville mörda kung Jakob I av England, men försöket misslyckades. Sprängämnen och Guy Fawkes, som satt och vaktade krutet, upptäcktes innan konspirationsgruppen hann tutta på. Enligt wikipedia tortyrförhördes Fawkes, dömdes för högförräderi och när han skulle hängas hoppade han istället ned från galgen, bröt nacken och avled direkt.

Det är alltså detta man firar, men firandet tycks ha förlorat all historisk och religiös betydelse. Ursprungligen var festen en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet, men numera tycks det bara vara roligt att smälla iväg lite raketer och tända en brasa. Samma sak gäller väl för de flesta traditioner; jul, påsk, valborg, midsommar och så vidare. Ofta ligger de mest märkliga händelserna bakom vårt firande, men det struntar vi i så länge det bara finns en orsak att ha det lite festligt och pyntat.

Att Guy Fawkes traditionen fått leva så länge är märkligt, men man kan kanske börja ana ett slut snart. Så här löd det till exempel i en brittisk dagstidning:  Varför det årliga behovet av att försöka få katoliker att se ut som avskum när kungafamiljen gör ett hyggligt jobb med det året runt? Och vem vill fira ett misslyckande att spränga Westminster när varje TV-sänd debatt gör att de flesta tittare önskar att det hade lyckats?

Religiösa traditioner har allt mer börjat bli ett problem i vårt mångkulturella samhälle. Att ordna julfest på en arbetsplats med många nationaliteter är inte bekymmersfritt. På vissa ställen får man inte kalla det ”Christmas holiday” eller ”Christmas decoration”, utan det måste heta ”holiday season” och ”festive decoration”, annars kan en del finna det upprörande. Jag misstänker att religiösa traditioner kommer att få det allt jobbigare i framtiden.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.